2013-04-28

Sjuka hus

Flammig parkett? Färgändrad plastmatta? Stickande lukt? Problem med slemhinnorna? Rinnande näsa? Byggår mellan 1977 och 1983? Grattis! Du bor i ett sjukt hus med kaseinhaltigt flytspackel under golven och har en rejäl sanering att göra.

Några exempel i Stockholmsområdet: Dalen (Svenska bostäder), Södra station, Rissne, brf Palmträdet 10 på Norrmalm, Sabbatsberg/Torsgränderna (Afa fastigheter), Ekensberg/Gröndal (före detta Stockholmshem), Gärdet (Micasa), Reimersholme (före detta HSB) samt Kalmar polishus och Nya Sallerup i Eslöv (Eslövs bostads AB).

Vi fick ingen information om flytspacklet med kasein under våra golv innan vi flyttade in med vår då treåriga son. Tack vare en långvarig rättstvist var vår lägenhet dessbättre sanerad med mekaniskt ventilerade så kallade Platonmattor med ventilerade golvsocklar över flytspacklet (konstruktionen får absolut inte ändras vid golvbyte). Även några av föreningens lokaler och två andra lägenheter är numera sanerade, av sammanlagt 348 st... Jag tycker att det vore hederligt med ordentlig information om flytspackelproblemet från bostadsrättsförening och mäklare, men det tycker inte de. Dessutom borde naturligtvis byggherren HSB erbjuda alla boende en sanering av golven.

Har du också Platonmattor och ventilerade golvsocklar? Glöm inte att be om att din ventilation ska kontrolleras vid varje OVK. Damm och en trasig fläkt kan göra att undertrycket och ventilationen inte fungerar som den ska.

1 kommentar:

  1. Styrelsen för Brf Bränneriet genom Anders:
    "Det finns inget material på Webplatsen mer det finns material som ligger i de äldre utgåvorna av Vi i Bränneriet (ViB) och verksamhetsberättelser."

    SvaraRadera