2009-06-04

Städa Sverige/Stockholm/Söder den 6 juni?

Tänk vad härligt att ha en dag då Sveriges befolkning öppnar garaget eller ställer ut ett bord på gatan och säljer eller ger bort det vi inte vill ha kvar! Funkar redan i Amsterdam, Majorna och Hornstull. Ett hållbart sätt att fira den 6 juni på, till exempel!

Och när loppisen-på-stan stänger, så åker Myrorna/Stadsmissionen/Emmaus runt och samlar upp vad som står kvar som ingen annan tagit. Sedan, på kvällen, kommer grovsopbilarna och städar Sverige på all bråte, så landet blir lika fint som när Victoria Bernadotte gifte sig med Daniel Westling!

Något för Södermalm år 2013, till att börja med?

Koncept för Städa, sälj och skänk på Södermalm den 6 juni

- Städa
Privatpersoner, bostadsrättsföreningar, ideella föreningar, fastighetsägare, företag med flera uppmanas att hjälpa till att städa sin närmiljö och göra Söder ännu vackrare den 6 juni. Särskilda plastpåsar kan hämtas hos en lokal representant.

- Sälj
Loppisbord tillåts på flera bilfria huvudgator runt om på Söder den 6 juni, så alla som vill kan sälja sina bortstädade saker och samtidigt skapa en miljö-folkfest runt stadsdelen på nationaldagen.

- Skänk
Ge de saker som inte säljs till behövande. De ideella hjälporganisationer som finns på Söder har tillfälliga uppsamlingsställen och hämtningscheman för sina upphämtningsbilar.

Staden låter dessutom mobila miljöstationen och dess grovsopbil samt återvinningsbåten finnas tillgänglig i stadsdelen under dagen för skräp som inte kan säljas eller skänkas.

Städade staden 2010

Stockholms stad och vi invånare städade ju upp och snyggade till vår stad inför kronprinsessbröllopet den 19 juni 2010. Varför inte göra detta stadsstädande till en tradition? Och koppla på miljöaspekten? En återvinningsfest skulle vara ett utmärkt sätt att fira nationaldagen på i vår stadsdel. Dessutom är det ju prinsessbröllop igen den 8 juni i år...

Gör vi Städa, sälj och skänk på Södermalm till en succé, så är det lätt att exportera idén och Städa Stockholm eller hela Sverige kommande nationaldagar,

Stadsloppisar är en succé

De stadsloppisar som organiserats ideellt i Hornstull, Aspudden och Birkastan tidigare (och på många andra ställen i världen, som Amsterdam och Majorna i Göteborg) har blivit succéer och folkfester. Det vore roligt med en mer genomtänkt och stadsdelsgemensam satsning på Södermalm 2013.

Stöd från andra

B A Danelii stiftelse, som förvaltas av stadsledningskontoret, ger medel till ändamål som förskönar huvudstaden, som detta projekt. Dessutom ges ett stort antal bidrag och liknande från myndigheter m.fl. till miljöprojekt som detta. Håll Sverige rent, ideella aktörer och miljöföretag är andra intressenter som kan bidra.