2009-11-25

Miljömärkning

Varför är det så få producenter, importörer och handlare som fattar att det är viktigt att de produkter de säljer har en riktig miljömärkning? Tror de att vi kunder kommer chansa att deras produkt är bättre för miljön? Och välja den istället för konkurrentens, fast båda ser likadana ut?

Näe, naturligtvis väljer vi den produkt som det sitter ett trovärdigt miljömärke på. Och då menar jag en riktig miljömärkning, någon som kontrolleras av ett certifierat, fristående organ. Typ en ståtlig, statlig Svan eller EU-blomma. Och inte fusk-märkningar som CCS Oliva eco-series eller Hemköps Garant.

Till och med ansvariga konsumentminister Nyamko Saboni tycker att det är viktigt med miljömärkning. Ansvariga myndigheten Konsumentverket tycker naturligtvis det också.

Apoteket AB fattar inte detta. De jobbar i det tysta och ställer krav på leverantörerna, säger de. Men inte genom att miljömärka sina produkter och på så sätt berätta för oss konsumenter att vissa av deras produkter är bättre för miljön än andra. Eller att de som kedja är miljö-bättre än sina konkurrenter. Visst är det dumt. Vill de inte sälja, eller?

Hej då, Apoteket AB. Med en sådan brist på insikt finns ni snart inte kvar.