2011-09-25

Försäkringskassan

Efter ett par år med föräldrapenning av olika slag finns det mycket jag skulle vilja förändra på Försäkringskassans webbplats.
  • Varför i hela friden kan jag inte fråga och få svar om mitt egna ärende utan bara om generella saker, när jag till och med är inloggad med e-legitimation? Samtidigt kan jag ju ringa och få personaliserad hjälp bara jag uppger mitt personnummer. Osmidigt. 
  • Varför kan jag inte se hur mycket Försäkringskassan betalat ut till mig sammantaget hittills under året och hur mycket skatt som dragits? En annan myndighet, Skatteverket, vill ju veta det av mig när jag ska begära skattejämkning. 
  • Att behöva skicka in pappersblanketter om vab och liknande känns inte så 2011 direkt. 
  • Fick ett pappersbrev om att jag som regel inte kan anmäla tillfällig föräldrapenning i efterhand. Men ingenstans stod en förklaring till varför. Eller att jag kunde komplettera de begärda uppgifterna via internetkontoret. Överhuvudtaget är det värdelöst att jag inte kan efteranmäla tillfällig föräldrapenning, för övrigt!
  • Min arbetsdag är exakt 6,125 timmar (6 timmar 7,5 minuter) enligt min arbetsgivares tidsredovisning.  Varför kan jag inte begära tillfällig föräldrapenning för procent av arbetsdagen eller helt enkelt för timmar och minuter? Jag är ju aldrig hemma exakt en hel, halv, fjärdedel eller åttondels arbetsdag, som är Försäkringskassans enda valbara alternativ. Hur länge är en åttondel av 6,125 timmar?
  • Ibland anmäler jag vab men behöver inte ansöka om ersättning. Kan jag då anullera anmälan? Oh nej nej. Den ligger kvar "ett tag" enligt kundtjänst innan den försvinner ut i tomma rymden. 
  • Kan jag anmäla vab för olika sjukdomar, läkarbesök etc. under samma period? Oh nej nej nej. Jag måste först ange en orsak, sedan vilket datum just den orsaken inträffade och anmäla just den. Om det är flera orsaker så måste jag göra om hela proceduren för varje orsak. Osmidigt. Bättre att ange perioden först, därefter eventuellt koppla olika orsaker till olika tillfällen under perioden.