2012-07-06

Stulen cykel?

Ser ibland långtidsövergivna cyklar utan lås, till exempel på vår innergård.

Orkar inte alltid lämna in dem till vår polisstation för att säkerställa att de inte är stulna. Antecknade åtminstone härförleden märke, ramnummer och andra kännetecken och mailade Polisen. Nej, inget stöldgods. Cykeln får stå kvar.

Krångligt system.

Vore mycket enklare om det fanns en app och webbtjänst där jag själv kunde kolla om ett visst ramnummer är stöldanmält. Bra inte minst om jag står i begrepp att köpa en gammal cykel utan originalkvitto kvar.

Dessutom ska appen så klart även ha den sociala funktionen att jag själv kan lägga till info om min stulna cykel (var, när, cykelinfo, vem jag är etc.), så ingen annan köper den. Och alla kan se var det stjäls mycket cyklar eller den mest stulna modellen (= dåliga lås). Finns webbplatser för detta, till exempel engelska bikeshepherd.org, men de svenska cykelregister.se och stulencykel.se är inte utvecklade så.

Fixa en sådan app tack, Polisen.

Eller valfritt försäkringsbolag. Jag har skickat denna idé till If:

Hej!

Cykelstölder är ett gissel. Dessutom är det ju nästan omöjligt att hitta en stulen cykel. Jag skulle vilja att ni tog fram en enkel social webbtjänst/app tills cykelsäsongen och cykelstöldssäsongen börjar som underlättar att berätta om eller återfinna en stulen cykel.

En idé är en tvådelad tjänst.

En del för att berätta om sin cykelstöld: en enkel inmatning med geokodning på Google maps av var man blivit av med sin cykel, ramnummer, märke, modell, kännetecken, vem man är.

En annan del för att kunna berätta om var man sett en övergiven cykel, för att eventuellt få en hittelön för tipset om någon återfinner sin stulna cykel.

Tjänsten möjliggör även att man kan kolla om den begagnade cykel man precis tänker köpa är anmäld stulen av någon annan, eller om den man redan köpt visat sig vara stöldgods.

Dessutom kan tjänsten svara på frågor som var det stjäls mycket cyklar, mest stulna modellen etc.

Hoppas ni kan göra en sådan tjänst, den skulle uppskattas mycket av många aktörer och privatpersoner!


Och detta till Folksam:

Hatar att få min cykel stulen, har redan skett alltför många gånger! Gör en app där man kan berätta om sin stulna cykel, var den stals, hur den ser ut etc, så folk som ska köpa en begagnad cykel kan kolla att de inte köper min stulna älskling. Eller redan cyklar runt på stöldgods. Gör också att man kan anmäla övergivna cyklar på samma sätt, och få en hittelön om någon söker den.

PS. Nu finns en tjänst hos Falck Security, före detta Smart safety, som gör att du kan kolla om cykeln är registrerad hos dem iallafall. Ange ramnummer eller SEC-numret på eventuell stöldskyddsetikett.

Containrar

Jag blir så förbannad när jag ser containrar på stan med saker i. Varför lämnar folk inte in prylarna till Emmaus istället, eller låter någon annan icke-religiös hjälporganisation hämta grejerna?

Ibland tar jag mig i kragen och kontaktar de företag som verkar ha beställt containern och ger dem en skopa ovett, typ "Såg att ni har ställt en container utanför er på XXgatan där ni slänger stolar, bord och andra fullt fungerade möbler. Varför ger ni inte dem till Emmaus eller liknande? Trodde att ni kände socialt ansvar och brydde er om miljön. Eller åtminstone om er PR -- det ser väldigt illa ut!".

För det mesta får jag så klart inget svar. Men Grand hôtel i Stockholm är ett lysande undantag!

De säger sig samarbeta med tre olika hjälporganisationer som fått välja ut det som kan vara av värde. Resten hamnade i containern. Tidigare har de även sålt möbler där intäkterna oavkortat skänkts till välgörande ändamål.

Bravo!