2009-12-16

Resa med AB Storstockholms Lokaltrafik (SL)

Kära AB SL, det är inte ofta jag behöver åka med er. Min cykel tar mig för det mesta överallt. Men ibland är packningen för stor eller avståndet för långt. Då har jag kommit att förundras över det här:
  • Tack för att jag under vissa tider, och enbart på vissa sträckor, får ta med min cykel på ett fåtal av era trafikslag. Väldigt generöst och cykelvänligt av er. Samtidigt finns naturligtvis inga motsvarande begränsningar för barnvagnar, rullstolar, rullatorer, stora väskor eller väldigt omfångsrika personer. I andra läns landsbygdstrafik, till exempel Gotlands, får jag utan problem hänga upp cykeln bakpå bussen. I Danmark får jag ta med cykeln överallt.

    Men eftersom ni har gjort era hissar till pendeltågsperrongerna så små (till exempel i Årstaberg, Farsta strand, Skogås, Västerhaninge) så är det ändå omöjligt att få med sig cykeln till tågen. Bravo.

    Jag som trodde att ni brydde er om vad era ägare, Stockholms läns landsting, tycker: "Det skulle vara mycket positivt om fler cyklade och om vi som använder cykeln då och då använder den ännu mer än i dag, inte minst av folkhälso- och miljöskäl." Fast näe, strunta i det.

  • Och eftersom jag reser på remsa är jag tvungen att använda bemannade spärrar i tunnelbanan, exempelvis på T-centralen, uppgång Centralstationen. Ibland är ingen spärr med grind öppen. Däremot kan det sitta personal i spärrarna med enbart smal passage, som jag inte kommer igenom med stor packning, barnvagn, rullator, väskor eller cykel (cykel? I tunnelbanan?! Nej, jag bara skojade. En sådan orimlig tanke. Förlåt mig). Så då stämplar spärrvakten min remsa och hänvisar mig till en grind på motsatta sidan, tillbaka genom den trånga kön, till mångas besvär.

    En liten fråga: Varför ser ni inte till att i första hand bemanna de spärrar som har grindar, så att vi med bagage, rullator, barnvagn etc. kan stämpla kuponger och passera utan att behöva flytta på en hel kö? Bara en tanke.

  • Men snart är väl både remsor och spärrvakter ett minne blott. Med Access-kort köper vi våra resor och passerar era spärrar utan mänsklig hjälp. Då har jag ett litet önskemål. Gör mitt Access-kort personligt. Gör det lätt att spärra om jag tappar det. Se till att jag både kan ladda det hemifrån samt automatiskt och regelbundet med autogiro. Jag vill kunna ställa in att kortet automatiskt laddas med nya respengar när jag bara har tillräckligt för två tunnelbaneresor kvar. Transport for London klarar av detta med sitt Oyster card. Ännu bättre vore om kortet fungerade som fossil-bilarnas buller-, luftförsämrings-, utrymmes-, klimat- och trängselskatt -- dra priset för min resa från mitt Accesskort och mitt kopplade konto när jag passerar spärrarna. Det vore vackert. Stort tack på förhand.
  • Ska jag åka tunnelbana med barnvagn så behöver jag kunna ta mig till perrongen. Det går inte till tunnelbanestationen Östermalmstorg, uppgång Östermalmstorg. BÅDA uppgångarna mot torget saknar barnvagnsramp. Information om detta saknas också på plats och i appar. Suck.