2010-08-04

Kyl/frys

Har jag valt rätt? Vi behöver ett nytt kombinerat kyl- och frysskåp eftersom det gamla gått sönder och dess energiförbrukning är för hög för att det ska löna sig att laga det.

Trots tidningen Råd och röns artikel om att man inte ska välja ett skåp med låg och långsam infrysningskapacitet, så valde vi ett sådant.

Självklart var det i bästa energiklass, med rätt dimensioner och tystgående (lätt hittat med eminenta Prisjakt). Skåpet har även invändig belysning och genomskinliga hyllor och lådor. Men det var inte Svan-märkt eller Sverige-tillverkat.

Det blir spännande att se om tyska Siemens och svenska återförsäljaren Tretti.se motsvarar eller överträffar våra låga förväntningar.

Och hur är det egentligen med utrymme runtom? I bruksanvisningen till våra gamla Cylinda-skåp står att de ska ha 5 cm tomrum runt om och eventuellt mellan varandra. Det blir dock inte särskilt snyggt i köket med så mycket luft runtom, och jag misstänker att få konsumeter lämnar så mycket utrymme kring sina skåp, särskilt inte om de är inbyggda i köksinredningen. Men vad har det för effekt? Värms de upp och försämras luftcirkulationen mycket? Ökar energiförbrukningen?

Iittala

Ibland blir man nästan tårögd. Här är ett utmärkt exempel på kundvård när den är som bäst:

Min ugnsform från finska Iittala sprack i två bitar i ugnen häromsistens. Med lax och allt.

Jag skrev till företaget, berättade om händelsen och att jag trodde att deras ugnsform skulle klara av att vara i just ugnen.

Med vändande e-post får jag ett vänligt svar som förklarar att visst ska ugnsformen vara i ugnen, men om man inte täcker hela formen med mat eller vätska så kan det uppkomma spänningar i godset så att det spricker. Naturligtvis skickar vi dig en ny form.

Inom några dagar kommer så ett bud med en ny form. Och jag berättar för alla vänner hur fantastiskt nöjd jag är med detta företags produkter och service! Tack, Iittala.