2009-01-27

Europavägar

Jag kan säga mycket om fossilsamhället, privatbilismen och satsningar på vägnät istället för gång-, cykel- och spårförbindelser. Nu skulle jag vilja fokusera på Europavägarna. Enligt Språkrådet är regeln att alla sammansättningar med egennamn bör skrivas med stor bokstav, alltså: Europamästare, Europaparlamentet, Europaväg. På trafiken.nu och Vägverkets webbplats skriver de "europaväg". På Vägverkets skyltar runt om i Sverige står det dessutom ömsom "E 4" och "E4". Fånigt att de där vägarna inte kan benämnas på ett korrekt och enhetligt sätt. När de kostar så ofantligt mycket.

1 kommentar:

  1. Boel Lundström, språkvårdare, Vägverket, Borlänge:
    "Vi har nyligen ändrat våra rekommendationer om hur vi skriver "Europaväg". Tidigare har vi ansett att det är en benämning på en typ av väg snarare än en sammansättning där namnkaraktären finns kvar. Men i Språkrådets skrivregler finns just "Europaväg" med som exempel på ord som bör ha stor bokstav, och då följer vi den rekommendationen.

    Vi har samtidigt ändrat principen för hur vi skriver vägnummer på Europavägar och ser nu E och siffran som en enhet, som ska skrivas utan mellanslag. Tidigare har vi ansett att det är en förkortning följd av en siffra.

    Vi lär få leva med skillnader i hur det skrivs ganska länge, eftersom vägskyltar inte byts ut så ofta, men vi ändrar efter hand, både där och på webbplatsen."

    SvaraRadera