2009-11-02

Apoteket AB

Besökte precis en av detaljhandelskedjan Apoteket AB:s butiker. Slogs av hur få av deras produkter som är miljömärkta med en riktig märkning som Svanen eller EU-blomman. En tub Acta tandkräm och en variant av bomullspinnar, på sin höjd.

En vanlig Konsum-butik, som inte direkt är fokuserade på kroppsvårdsprodukter, har många fler miljöanpassade varor än specialisten Apoteket: tvål, bomull, deodorant, schampo, balsam etc. Konstigt.

Trots det skriver det helstatliga företaget att de ställer miljökrav på sina leverantörer och "naturligtvis extra tuffa miljökrav på produkter under företagets egna varumärken Apoliva och Apoteket".

Jaha, men det syns inte i butikshyllorna direkt. Luktar snarare falsk marknadsföring. Skäms, Apoteket AB!

1 kommentar:

  1. Ina Avén, Apoteket AB:

    "Hej

    Apoteket har miljögranskat produkter som hudkräm, tandborstar, konomer, deodoranter, plåster mm sedan början av 90-talet. Vi har en riktigt bra koll på vilka ämnen som miljöbelastande och vi har framför det till leverantörerna och vi följer utvecklingen - och den ser bra ut. Våra leverantörer har valt att inte betala licensavgift för att få använda någon av miljösymbolerna eftersom det kommer att höja priset till kunden. Men följande produkter är exempel där man ändå har valt att använda Nordiska Svanen: Acta tandkräm, Bamse barnhud och hårvård, Libero prematurblöja. Sedan många år tillbaka har vi det även på Apotekets papperstvättlappar, Apotekets tamponger och Apotekets näsdukar därför att kunder frågade efter det då.

    På Apoteket finns även Oliva ECO-serie som har en egen "miljösymbol". Serien innehåller deodorant, shower gel, bodylotion, soap bar, hand soap, hand cream mm.

    De varor som säljs under vårt eget namn - Apoteket och Apoliva - ställer vi extra höga krav på när det gäller både funktion, säkerhet och miljö.

    Men för Apotekets del så är det viktigt att produkten har en bra funktion och att produkten inte förorsakar hudirritation eller allergi eller på annat sätt kan skada kunden. Mycket av vår granskning går ut på att granska ingående ämnen ur ett hälsoperspektiv.

    Du hänvisar till Konsum och de miljökrav de ställer på sina leverantörer. Jag vet inte vilka krav de ställer på den här typen av produkter. Men det jag vet är de själva inte granskar den här typen av produkter lika ingående som Apoteket har gjort.

    Om våra kunder tycker att det är viktigt att produkterna har en miljösymbol så kommer vi naturligtvis att framföra det till våra leverantörer.

    Bästa hälsningar
    Ina Avén"

    SvaraRadera