2012-02-13

Värmeljus

Hur kan det vara så svårt? Jag behöver ljus av värmeljus-storlek till mina Iittala Kivi-ljusstakar.

Ljusen ska varken vara gjorda av paraffin, eftersom jag avskyr produkter gjorda av olja, eller stearin från palmolja, eftersom jag gillar regnskog.

Ska ljusen nödvändigtvis ha en kopp så får den gärna vara av majsstärkelse istället för aluminium eller plast.

Ljusen ska naturligtvis helst vara miljömärkta.

Var finns dessa?

Gamla klassiska Liljeholmens värmeljus till exempel, görs av stearin från Aarhus Karlshamn AB och minst 10 procent av det är palmolja. Fy skäms!

Tack och lov så finns ekologiska sojaljus hos svenska Loveeko och engelska Nigel's eco store för 7 kr/st inklusive frakt. Köp dem istället.

2 kommentarer:

 1. Rebecka Jonsson, produktchef, Liljeholmens Stearinfabriks AB:

  "Hej Lars,

  Det korta svaret är att stearinvärmeljus inte innehåller palmolja. Stearin är en förnybar råvara till skillnad från paraffin (som är den vanligaste råvaran till värmeljus).

  Dock långa svaret är lite mer komplicerat och följer härunder,

  Liljeholmens stearinljus tillverkas uteslutande av ”stearin” och med en veke av bomull.

  ”Stearin” är en handelsbeteckning för en blandning av fettsyrorna stearinsyra och palmitinsyra. Dessa fettsyror är kemiskt processade produkter med hög grad av renhet (>99,5%). (I stearin finns ingen palmolja).

  Stearin tillverkas genom att ett fett i ett oljeraffinaderi delas upp i sina beståndsdelar (fettsyror och glycerol), renas och sedan delas upp i olika fraktioner. Fettråvaran som används är av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. För den stearin vi köper består råvaran i genomsnitt av 90% animaliskt fett och 10% vegetabiliskt fett. Det vegetabiliska fettet har i de allra flesta fall sitt ursprung i palmoljeprodukter. Palmolja är den överlägset största vegetabiliska oljan på världsmarknaden och finns i många produkter vi använder dagligen (livsmedel är den största användaren).

  Palmolja är idag en delvis kontroversiell produkt. Växten är resurssnål men har fått dåligt rykte genom att regnskog har skövlats för ett ersättas med palmoljeplantager (framförallt i Indonesien men också östra Malaysia). Vår leverantör av stearin AAK AB är en grundande medlem av RSPO (Round Table of Sustainable Palm Oil Production) som åtagit sig att verka för en långsiktigt hållbar tillverkning av palmolja.

  Vi (Liljeholmens) och andra aktörer på marknaden kan bland annat stödja detta arbete dels genom att använda leverantörer som är anslutna till RSPO dels genom att köpa palmoljecertifikat genom www.greenpalmoil.com. Detta innebär att man köper motsvarande mängd ”säker” palmolja som motsvarar de produkter man själv sätter på marknaden (samma princip som för grön el). Som en del i vårt hållbarhetsarbete har vi nyligen tagit ett beslut att köpa certifikat för de produkter vi marknadsför under Liljeholmens varumärke (köpet är nu genomfört).


  Med vänliga hälsningar/Best Regards,

  Rebecka Jonsson
  Produktchef
  Liljeholmens Stearinfabriks AB"

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag är också inne på ekologisk och älskar också naturen! Därför har jag börjat tillverka egna värmeljus med sojavax! Är väldigt nöjd med det och så skönt att veta att jag gör nåt bra för miljön också! Mvh Kristin Landh www.ekoljus.n.nu

  SvaraRadera