2010-08-04

Kyl/frys

Har jag valt rätt? Vi behöver ett nytt kombinerat kyl- och frysskåp eftersom det gamla gått sönder och dess energiförbrukning är för hög för att det ska löna sig att laga det.

Trots tidningen Råd och röns artikel om att man inte ska välja ett skåp med låg och långsam infrysningskapacitet, så valde vi ett sådant.

Självklart var det i bästa energiklass, med rätt dimensioner och tystgående (lätt hittat med eminenta Prisjakt). Skåpet har även invändig belysning och genomskinliga hyllor och lådor. Men det var inte Svan-märkt eller Sverige-tillverkat.

Det blir spännande att se om tyska Siemens och svenska återförsäljaren Tretti.se motsvarar eller överträffar våra låga förväntningar.

Och hur är det egentligen med utrymme runtom? I bruksanvisningen till våra gamla Cylinda-skåp står att de ska ha 5 cm tomrum runt om och eventuellt mellan varandra. Det blir dock inte särskilt snyggt i köket med så mycket luft runtom, och jag misstänker att få konsumeter lämnar så mycket utrymme kring sina skåp, särskilt inte om de är inbyggda i köksinredningen. Men vad har det för effekt? Värms de upp och försämras luftcirkulationen mycket? Ökar energiförbrukningen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar