2018-02-10

Återbruk på Runmarö

Värmdö kommun stängde år 2016 en välfungerade bytesavdelning på Runmarö återvinningscentral, ÅVC.

Ett brott mot EU:s avfallshierarki, den svenska avfallslagstiftningen (som kräver att återanvändning ska gå före material- eller annan återvinning), Sveriges övergripande nationella miljömål (om effektiva kretslopp, god hushållning av resurserna och minskad miljöpåverkan från konsumtion) samt dåvarande regeringens politik inom avfalls- och kretsloppsområdet. I kommunens egna miljömål stod att bebyggelse (byggnader och anläggningar) i kommunen ska utformas så att en långsiktigt god hushållning av resurser främjas. Att stänga en välfungerande bytesavdelning på en ÅVC gick emot detta.

Enligt Erland Thordarson, gruppchef vid VA- och renhållningsenheten vid Värmdö kommun, var anledningen att de ville bygga en ännu större del för el- och farligt avfall än vad som redan fanns.

Fortfarande finns dock gott om plats för en återanvändningsdel till exempel i områdets norra eller västra delar, eller om de helt sonika utökar ytan för ÅVC:n.

Kommunen har fortfarande inte uppdragit åt sin entreprenör att sköta en återbruksavdelning på Runmarö ÅVC. Hur länge ska vi vänta? Alelyckan och flera andra goda exempel verkar inte bita på Värmdö kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar